Jai Hanumana Gyana Guna sagar, Jai kapisha tihun loka ujagar.
Moge Hanuman zegevieren, want Hij is de oceaan van kennis en de deugden Zege aan de Heer der apen, want Hij heeft de drie werelden doen schitteren.

Shri Hanuman is het ultieme voorbeeld van een toegewijde bhakta ( devoot ) van Shri Rama.

Anjani Mata, de moeder van Shri Hanuman, had zwaar gemediteerd en daardoor kreeg ze de zegen van Heer Shiva die Shri Rama wilde dienen. Dat gebeurde dankzij Agni Deva (de God van het vuur), die aan Dashrath, de koning van Ayodhya, een kom met zoetigheid schonk. Deze zoetigheid moest verdeeld worden tussen zijn echtgenotes.Op het moment van uitdelen pakte een arend een deel van de zoetigheid en liet het vallen waar Anjani Mata aan het mediteren was. Pavan Dev, de God van de Wind, bracht het vervolgens naar Haar toe zoals het voorbestemd was. Nadat Anjani Mata de zoetigheid had opgegeten, is Shri Hanuman als elfde Avatar van Shiva Bhagavan geïncarneerd. Dit gebeurde tijdens zonsopgang op de dag van de volle maan in de lentemaand chaitra van de hindoe kalender, enkele dagen na de geboorte van Shri Rama.

Shri Hanuman is het ultieme voorbeeld van een toegewijde bhakta (devoot) van Shri Rama. Hij wordt vereerd vanwege Zijn, moed, kracht en vastbesloten devotie aan Shri Rama.Daarom is hij hét voorbeeld van de ideale bhakta.Shri Hanuman was nederig, moedig en wijs. Hij leefde zuiver en alleen om Shri Rama te dienen, zonder ook maar iets terug te verwachten. Het volgende verhaal uit de Ramayan illustreert Zijn liefde voor Shri Rama: Op een dag vroeg Shri Hanuman aan Sita Mata, waarom Zij sindhur (rode poeder) op de scheiding van Haar haren aanbracht. Toen Mataji antwoordde dat het aanbrengen van sindhur de levensverwachting van Haar echtgenoot, Shri Rama, zou verlengen, smeerde Shri Hanuman Zijn hele lichaam in met sindhur om Shri Rama’s onsterfelijkheid te garanderen.

Shri Hanuman is het lichtend voorbeeld dat men door ware devotie heel dicht tot het Goddelijke zal komen. Wanneer wij Zijn voorbeeld volgen, zullen wij ware devotie ervaren en voelen hoe gezegend het is om een persoonlijke band met het Goddelijke te hebben. Met Hanuman Jayanti geven wij hier nog een extra dimensie aan om zo een sterker bewustzijn en inspiratie te verwerven.
Sri Sathya Sai Baba zegt dat Shri Hanuman door het beoefenen van onvoorwaardelijke en liefdevolle dienstbaarheid aan Shri Rama, een is geworden met Sri Rama, zoals de rivier een wordt met de zee.

Tags: Hanuman Jayanti Shri Hanuman Shri Rama