Shri Ram Jai Jai Ram!
Shri Rama, op wie de grote wijzen en zieners mediteren, is niet de koning uit de geschiedenis van India. Hij is niet de zoon van koning Dasrath, vorst van Ayodhya. Hij is de Eeuwige, de Ongeborene, de Tijdloze en Hij heeft een Al-vorm.

Baba zegt dat Shri Rama de inwoner is van ieder lichaam, Hij is Atma-Rama, de bron van gelukzaligheid in ieder individu.

Shri Rama is de incarnatie van de Godheid Shri Vishnu in Zijn aspect van Onderhouder of Instandhouder van het leven en de wereld. Steeds wanneer het kwaad hoogtij viert en de gerechtigheid dreigt onder te gaan en de behoefte aan verlossing en aan bevrijding onder de mensen opkomt, incarneert de Almachtige Goden komt Hij als mens onder de mensen.
De komst van Shri Rama wordt elk jaar op de negende dag van de lichte helft van de lentemaand chaitra (maart/april) gevierd. Deze maand is de eerste maand van de hindoe kalender. Men begint de dag vaak met een gebed aan de Zon in de vroege morgen. Dankzij de zegening van de Zon is Shri Rama geboren in de middag.

De dichter Tulsidas beschrijft in de Ramayana het volgende: “Shri Rama, op wie de grote wijzen en zieners mediteren, is niet de koning uit de geschiedenis van India. Hij is niet de zoon van koning Dasrath, vorst van Ayodhya. Hij is de Eeuwige, de Ongeborene, de Tijdloze en Hij heeft een Al-vorm”. Wie het verhaal over Shri Rama kent, wordt getroffen door de hoge idealen, die er voor het leven uit spreken; namelijk de idealen van, rechtschapenheid, dienstbaarheid, en liefdestrouw.
De Ramayana vertelt het verhaal van de strijd die Shri Rama als symbool van het goede, bijgestaan door Zijn broer Shri Lakshmana, Zijn dienaar Shri Hanuman en door Zijn vrouw Sita Mata, tegen de demon Ravana als verpersoonlijking van het kwaad voert. Sri Sathya Sai Baba zegt dat de Ramayana niet slechts een biografie is over Shri Rama, maar een mystiek pad of deur is naar het Goddelijke. Shri Rama is de belichaming van Dharma, rechtschapenheid. De andere personages in het verhaal zijn belichamingen van andere goddelijke kwaliteiten. Zo is Sita Mata de Brahmajnana, of het bewustzijn van het universele Absolute, dat het individu moet verwerven en zich opnieuw eigen maken, terwijl hij de vuurproef van het leven ondergaat. De viering van Ramnavami kan ervaren worden als een poging om de hoge idealen van het leven weer eens op een rij te zetten, en vooral als stimulans om deze idealen ook in praktijk te brengen.

Baba zegt dat Shri Rama de inwoner is van ieder lichaam, Hij is Atma-Rama, de bron van gelukzaligheid in ieder individu. Het chanten van en contemplatie op de naam van Shri Rama zuivert de geest en leidt tot eenwording met het Goddelijke.

Tags: Ramnavami Shri Rama Shri Vishnu