Onze geest kan ons maken of breken. Wanneer de geest betrokken is bij wereldse zaken dan kan hij je tot een soort van slavernij voeren. Maar, beschouwt de geest de wereld als een tijdelijk iets, dan wordt hij door een onthechte houding licht en vrij (Vairagya).

Laat je niet mee nemen in richtingen die niet gewenst zijn. De geest is een prachtig instrument waarmee je tot bevrijding of slavernij kan komen.

Wil je verder komen, oefen dan je geest om zich niet te hechten aan dingen die zowel ten goede als ten kwade kunnen veranderen. Laat je geest niet door het klatergoud van aardse rijkdom en roem aangetrokken worden maar richt hem op de eigen innerlijke bron waaruit duurzame vreugde vloeit. Je beloning zal rijk zijn. Je geest wordt zelf de Goeroe als hij eenmaal de zoete smaak van Shravana, Manana en Nididhyasana heeft geproefd, van meditatie en bewustwording. Hij zal je steeds verder leiden. Onze geest brengt ons zowel de aangename als onaangename geuren en kleuren van deze wereld. Richt hij zich op vuil, dan vindt je dit weerzinwekkend; richt de geest zich echter naar heerlijke, heldere geuren en kleuren dan brengt ons dat geluk.

Zoals de wind wolken verzamelt uit alle windstreken brengt de geest veel teleurgestelde verwachtingen in het bewustzijn omhoog. Maar, de geest kan ook alle donkere wolken verdrijven! Houdt je geest onder controle, je kunt dan onverstoorbaar zijn. De aller hoogste vrede (Shanti) is dan je beloning. De belangrijkste training is dus: controle verkrijgen over je geest en niet als een dolle aap van de hak op de tak laten springen. Laat je niet mee nemen in richtingen die niet gewenst zijn. De geest is een prachtig instrument waarmee je tot bevrijding of slavernij kan komen. Dit hangt af van je eigen houding. Waarvoor kies je? Dwalen op doodlopende weggetjes of, kies je de koninklijke route tot aan de deur van Zelf. Van nature is de geest altijd onstandvastig, die onrustige beweeglijkheid moet tot rust worden gebracht want hij is in wezen de levenskracht die vorm heeft gekregen en zal alleen rust vinden als hij EEN wordt met de Oorspronkelijke Levenskracht (Chaitanya) en dat is God. Chaitanya kent geen vreugde of smart maar is altijd in evenwicht en volmaakt. IK BEN DAT. Ik blijf onbewogen. Mijn toestand is Sama-di of Intelligentie, die is Sama, standvastige, onaantastbare, onveranderlijke Wijsheid.
  

Tien geboden voor een Vredevolle Geest

Tags: bevrijding bewustwording geest meditatie Shanti Wijsheid