In mei vieren we in Nederland Moederdag en in juni Vaderdag. Dagen waarop moeders en vaders in het zonnetje worden gezet als bedankje voor alle goede zorgen. Eigenlijk staan de meeste mensen niet zo bewust stil bij deze dag. Maar in feite is het een dag om heel even stil te staan bij wie je bent, waar je vandaan komt en de dankbaarheid dat je bent geworden wie je nu bent.
Als je je moeder eert, zal de Moeder van het Universum je beschermen tegen onheil. Als je je vader eert, zal de Vader van alle Wezens je beschermen.
~ Sri Sathya Sai Baba
Het vereren van moeders wordt al eeuwen gedaan. We weten dat in de oertijd van de Indiërs, de Grieken en Romeinen moeders en moedergodinnen al werden vereerd met geschenken en ceremonies. De hindoes zijn zelfs verder gegaan dat zij naast God de Vader ook God de Moeder kennen (Devi, Durga Mata etc.). Het argument is dat de vrouw zelfs eerder dan de man in aanmerking komt om God voor te stellen, omdat zij nieuw leven schept en haar kinderen met moedermelk voedt. Later werd in het westen Moederdag een christelijk feest waarbij moeder Maria vereerd werd. Tegenwoordig is Moederdag een nationale feestdag die niet aan een religie gebonden is. In de 20e eeuw ontstond ook Vaderdag.
Van een heel devotioneel feest in de oudheid en een religieus feest later in de tijd is het tegenwoordig een commercieel feest geworden. Kaarten, bloemen en kleine cadeautjes vliegen over de toonbank nadat we dagenlang beïnvloed zijn door reclame. Deze dagen zijn hun betekenis een beetje verloren. Zonder onze ouders zouden wij niet op deze aarde leven en zonder hun woorden en daden zouden we niet zijn geworden wie we nu zijn. Iedereen is een kind. Een kind van ouders. Wij kinderen zouden elke dag onze ouders moeten eren, aangezien zij altijd voor ons hebben gezorgd. Wanneer we alleen naar een tempel gaan en God vereren, maar onze ouders verwaarlozen, verwaarlozen we onze grootste God en Godin. Bhagavan Sri Sathya Sai Baba zegt dat God is als duizend moeders en wanneer je niet eens je eigen moeder kunt eren, hoe kun je dan duizend moeders eren? In ‘Sathya Sai speaks’ vinden we de uitspraak van Baba: ‘Je hoeft geen moeite te doen om mij gelukkig te maken. Wanneer je zorgt dat je ouders gelukkig zijn, ben ik dat ook!’ Met devotie voor je ouders toon je direct devotie voor God.
Een mooi verhaal om dit te illustreren is het verhaal van Ganesha, de olifantgod en zijn broer Kartikeya. Op een dag daagden Moeder Partvati en haar echtgenoot Shiva hun zonen uit voor een competitie. De jongens moesten zo snel mogelijk rond de wereld reizen. Wie het eerst aan zou komen zou fruit winnen. De fanatieke Kartikeya schatte de kansen van zijn broer laag in aangezien zijn rijtuig een snelle pauw was en die van zijn broeder een rat. Hij sprong al gniffelend op zijn pauw en vertrok zo snel hij kon. Terwijl Kartikeya al lang weg was verroerde Ganesha geen vin. Zijn ouders keken hem vragend aan. Ganesha beantwoordde de blik: ‘Moeder, Vader, ik hoef toch helemaal nergens heen te gaan als de wereld, het hoogste goddelijke hier voor mij zit?’ Hij boog voor zijn ouders en liep zeven maal om zijn ouders heen. Deze hoogste vorm van devotie maakte Ganesha de winnaar van de wedstrijd ondanks dat Kartikeya even later uitgeput terug kwam van zijn reis.
Vergeet niet: dien je ouders, dan dien je God.