Heel de wereld kijkt met verbijstering naar het nieuws. Verstijfd kijken we toe hoe de geschiedenis zich herhaalt. Onze aarde is getuige geweest van negen kruistochten, twee wereldoorlogen en genocides in bijna elk continent. Oorlogen in naam van God, heilige oorlogen. Bestaat er een grotere tegenstelling in één term?

In alle andere godsdiensten wordt ons geleerd om uw naaste lief te hebben. We zijn allemaal gelijk, we zijn allemaal hier voor een reden, iedereen is waardevol.

Doorheen de hele menselijke geschiedenis heeft God geprobeerd om ons Zijn leer bij te brengen, de Sanatana Dharma, de Eeuwige Wijsheid. Maar de mens is een moeilijke leerling. Reeds eeuwenlang hebben we de kans om ons te verzamelen rond ‘leraren’, profeten, avatars, priesters, Het gebeurt te vaak dat mensen zo devoot zijn aan hun ‘leraar’ dat ze erin falen het grote geheel te zien. Ze beschouwen al wat voor hun vreemd is als vijand. Dat gegeven is niets nieuws voor ons. We horen te leren van onze fouten. In de geschiedenis kunnen we ongekende wijsheid tegenkomen. Maar toch hebben haat-ideologieën nog steeds een vaste plaats in onze 21ste eeuw. Als ik het nieuws aanzet, lijkt het alsof ik plots 100 jaar terug in de tijd ga. Dit kan geen enkele vorm van God ooit gewild hebben. Er is maar één geloof en dat is het geloof van de liefde. Via interactie met andere mensen kunnen we de liefde die in ons allen bestaat, voeden. Via medeleven kunnen we onszelf verrijken. Het lijkt alsof de daders van het huidige terreur hun slachtoffers ontmenselijken. Ze stellen hun slachtoffers gelijk aan een onbelangrijk iets, aan een iets dat niet net als hun een ziel, gevoelens, geliefden of verlangens heeft. Ze erkennen de aanwezigheid van God niet in elke persoon hier op aarde. Er bestaat geen medeleven in hun daden. “Hurt never, help ever”; een aantal korte woordjes van Bhagavan Sri Sathya Sai Baba naast elkaar. Het zijn net deze woorden waar onze tijd zo een behoefte aan heeft. Ook in alle andere godsdiensten wordt ons geleerd om uw naaste lief te hebben. We zijn allemaal gelijk, we zijn allemaal hier voor een reden, iedereen is waardevol.

Het ligt in onze macht om onze medemens kwaad aan te doen. We moeten zelf de keuze maken om dat niet te doen en te helpen waar mogelijk. Voor ons, spiritueel gerichte mensen, lijkt het makkelijker om nooit iemand kwaad aan te doen. Laten we de kleine dingen niet vergeten. We kunnen proberen om nooit kwaad te denken over iemand en we kunnen stoppen met liegen. Maar soms zijn we (on)bewust blind voor al de kansen die we krijgen om goed te doen, om te helpen. Een klein vriendelijk woordje kan iemand al zo gelukkig maken. Loop niet zomaar voorbij een persoon die zijn boodschappen heeft laten vallen. Als u geen geld aan een zwerver wil geven, koop voor hem dan eens een broodje. Er is veel te veel verdriet en onrechtvaardigheid in de wereld. Misschien kunnen we als ieder van ons zijn best doet, stilletjes een verschil maken. We kunnen meer mensen inspireren en zo komt ooit de balans hier op aarde weer op het goede te staan.

Tags: Eeuwige Wijsheid liefde onrechtvaardigheid rechtvaardigheid Sanatana Dharma verdriet wereld