Liefde, een thema dat vrij is van leeftijd, geloof, trends en tijdperk. Een thema dat er altijd is geweest en ook altijd belangrijk zal blijven. Een uitgekauwd onderwerp? Nee zeker niet. Het is een thema dat iedereen begrijpt ongeacht zijn achtergrond en er kan nooit te veel over verteld worden. Het is niet voor niets dat alle goden, avatars en profeten spreken over liefde.

Start the day with love; Spend the day with love; Fill the day with love; End the day with love; This is the way to God.

~ Sri Sathya Sai Baba

Iedereen heeft het ooit en hopelijk zoveel mogelijk gevoeld. Liefde voor je moeder, je broers of zussen, liefde voor je grootouders, je man, je kind of voor een goede vriend. Er zijn veel paden die leiden naar God. Maar er is ook een snelweg.
Je kunt veel spirituele paden hebben bewandeld, veel heilige geschriften hebben gelezen, veel regels hebben nagestreefd, wat een heel groot goed is. Het belangrijkste is wel dat je al je daden verricht hebt met liefde, want dan pas krijgen je handelingen de lading waarvoor ze bedoeld zijn. Je kunt via veel wegen uitkomen bij God, maar wil je de snelste weg? Neem dan de afslag liefde, deze leidt direct naar God.

Het is niet voor niets dat Sri Sathya Sai Baba zegt: “Helpende handen zijn heiliger dan biddende lippen.” Dit betekent zeer zeker niet dat je niet moet bidden en dat dit je niets brengt. Het betekent dat je sneller je doel bereikt wanneer je liefde in de wereld investeert. Dit doe je door middel van seva, het onbaatzuchtig helpen van een ander. Het is belangrijk om je medemens lief te hebben, te waarderen en te helpen zoveel je kan. Afgunst, jaloezie en boosheid zullen niemand tot een hoger niveau brengen, hoeveel heilige geschriften je ook hebt gelezen. Heb anderen lief, dan heb je God lief.

Niet in slechts één discourse, maar in velen heeft Baba prachtige uitspraken gedaan over liefde zoals hier boven genoemd. Dat dit thema zo vaak wordt aangestipt betekent dat het nog steeds belangrijk voor ons mensen is om er aan herinnerd te worden. In theorie weten we het wel, maar blijkbaar vergeten we het in de praktijk nog te vaak. En dit zien we ook om ons heen: oorlogen, haat, afgunst, milieuvervuiling. Zelfs de aarde huilt omdat een groot deel van de mensen haar niet liefheeft. Het ijs smelt en de tranen van de aarde slokken delen van de aarde op. We leven in de Kali Yuga, het duistere tijdperk, beschreven in de hindoe geschriften en bevestigd door Sathya Sai Baba. En in een donkere tijd is er veel liefde nodig om de aarde weer te laten stralen.
Er zijn avatars op deze aarde gekomen om ons te herinneren wie wij werkelijk zijn. Niet de monsters die de wereld verwoesten, maar wezens die het goddelijke belichamen.

In een interview dat Sai Baba in 1976 heeft gegeven aan Mr. R.K. Karanji, editor van Blitz new magazine (uit Spirit and the Mind van Samuel Sandweiss), wordt aan Sathya Sai Baba gevraagd waarom de missie van de Sai moest worden verdeeld over drie incarnaties: Shirdi Sai, Sathya Sai en Prema Sai. Sathya Sai Baba antwoordt dat de drie incarnaties niet gescheiden zijn. Hij benadrukt de complete eenheid van de uiteindelijke missie. De incarnaties verschillen slechts in taak en krachten vanwege de situatie, de tijd en de omgeving. Maar ze behoren tot en putten uit hetzelfde goddelijke lichaam (dharma swarup). Shirdi Sai benadrukte de boodschap van werk als plicht. De missie van Sathya Sai was om het besef te laten groeien dat God in eenieder aanwezig is en dat mensen elkaar dus moeten respecteren, liefhebben en helpen onafhankelijk van kleur of ras. Zo wordt al het werk aanbidding. Uiteindelijk zal Prema Sai, de derde avatar, benadrukken dat God niet alleen in iedereen aanwezig is, maar dat iedereen God is. Dit zal de beslissende wijsheid zijn die eenieder in staat zal stellen naar God te gaan. De drie avatars verkondigen de drievoudige boodschap van werk, aanbidding en wijsheid.

Wij leven in het tijdperk van de tweede incarnatie Sathya Sai Baba, liefde en seva zijn de fundering van zijn missie, prachtig verwoord in deze bhajan:

Dina Dukhiyon Sey Prem Karo Mera Sai Presanna Hoga
Sai Mera Mein Tera Ye Prem Ki Bahiti Dhara
Ye Prem Ki Bahiti Dhara
Mera Sai Prasanna Hoga

Lord Sai is very happy, if we love and serve those afflicted with miseries and pain. Bond of love binds us with Lord Sai and Him with us.

Tags: avatars God goden liefde Prema Sai Sathya Sai Shirdi Sai