De mens heeft vijf zintuigen om te proeven, horen, zien, ruiken en voelen. Aan elk zintuig zijn vele verlangens gekoppeld. Een van die verlangens is om lekker te eten en te drinken. Door dit verlangen zijn we zelfs bereid om dieren te doden of te laten doden.
Het doden van een leven heeft een negatieve invloed op je karma.
Elke supermarkt heeft vlees in zijn assortiment om in onze behoeften te voorzien. Steeds meer mensen zijn zich echter bewust van de relatie tussen gezond, vegetarisch voedsel en een harmonieuzere planeet. Er is tegenwoordig zelfs een politieke partij die opkomt voor de rechten van het dier (de Partij voor de Dieren). Daarnaast neemt elke religie in zijn geschriften een standpunt in over het doden en eten van dieren.
Vegetarisme in de westerse wereld
Het vegetarisme in de westerse wereld is te herleiden tot de oudheid in Griekenland. Toen al begon men bewuster na te denken over de consumptie van vlees. Men werd hiertoe aangezet door ook in die tijd voorkomende milieuvervuiling, armoede en voedsel- en watertekort. Tegenwoordig is er een toenemende bewustwording van het minder of zelfs volledig stoppen met eten van vlees. Dit heeft er de laatste twee decennia toe geleid dat in Nederland vegetarische winkels zoals de Groene Winkel en de Groene Slager zijn bijgekomen. Daarnaast hebben supermarkten steeds meer vegetarische producten en zijn er meer vegetarische gerechten op de menukaarten in restaurants.
Alle mensen die geen vlees eten, kunnen onderverdeeld worden in verschillende soorten vegetariërs:
• Ovo-vegetariërs eten nog wel eieren maar geen melkproducten;
• Lacto-vegetariërs eten nog wel melk, boter, kaas en honing;
• Ovo-lacto-vegetariërs eten nog steeds zowel melk als eieren;
• Pescotariërs eten nog wel vis;
• Pollotariër eten nog wel gevogelte (deze mensen worden overigens in de westerse wereld onder vegetariërs geschaard maar binnen het hindoeïsme niet);
• Fruitisten eten alleen fruit, soms in combinatie met noten en zaden.
• Veganisten eten geen vlees, gevogelte of vis en gebruiken daarnaast ook geen dierlijke producten als leren schoenen en riemen;
• Flexitarianisten eten minder vlees eten en worden daarom ook wel parttime vegetariërs of vleesverminderaars genoemd.
Het niet eten van eieren komt voort uit de gedachte dat een ei in wezen een kiem van leven is. Het eten van eieren kan echter wel onder vegetarisme geplaatst worden omdat er geen hanen bij de leghennen zijn en ze met apart voedsel gevoederd worden. Vanuit spiritueel oogpunt bezien is er dus geen sprake van het doden van dieren. De ovulatie van een kip is echter wel onrein en daardoor minder geschikt voor mensen die zuiver spiritueel bezig willen zijn. Een andere reden voor het niet eten van eieren is de onsmakelijke gedachte dat het kippenei uit dezelfde opening komt als de ontlasting en urine.
Vegetarisme binnen het hindoeïsme
Het vegetarisme is verankerd binnen het hindoeïsme dat geweldloosheid uitdraagt. Daarnaast kent het hindoeïsme geen onderscheid tussen menselijk en dierlijk leven: elk levend wezen heeft een ziel. Het doden van een leven heeft een negatieve invloed op je karma (de fysieke en mentale acties door een individu die gevolgen hebben voor het leven). Mensen maken positieve en negatieve karma aan door hun doen en laten, en kunnen dus werken aan hun positieve karma. Dieren kunnen hun karma niet beïnvloeden. In het verlengde hiervan stelt het hindoeïsme dat het voor de ontwikkeling van ieder mens van belang is om andere levende wezens geen leed aan te doen. Het ontwikkelen van liefde en mededogen voor alles wat leeft staat centraal. De grootste visionairs uit India zeggen dat iemand die vlees eet, niet in vrede en harmonie kan leven. Door het eten van vlees belemmert men zijn eigen spirituele groei. Vegetarisme is dus een middel om spiritueel te groeien.