Achter de wolken schijnt altijd de zon. De letterlijke betekenis van dit spreekwoord vergeten we nog wel eens, aangezien regen en wolken in Nederland vaste begrippen zijn. Terwijl de zon eigenlijk nimmer rijst of daalt, hij is altijd aanwezig. De zomermaanden maken het gemakkelijker om de zon niet te vergeten en het is ook een mooie tijd om weer eens stil te staan bij de kracht van de zon en de diepere betekenis die de zon draagt.

De zon is de oerbron van vuur en de meester van het leven.

De zon wordt al duizenden jaren en in menige cultuur als godheid vereerd. Zoals door de Azteken, de Grieken, de oude Egyptenaren en ook de hindoes. In India wordt de verpersoonlijking van de zon ‘Surya’ vereerd. Surya rijdt met zijn vrouw ‘Aditi’ – godin van de schaduw – in een wagen, getrokken door zeven paarden. Deze paarden staan symbool voor de zeven chakra’s, de energiecentra van het lichaam. Het besef dat in de zon een enorme kracht schuilt is dus eeuwenoud en wijdverbreid.

De zon wordt zowel vereerd om de kracht die hij als hemellichaam geeft maar ook om de geestelijke kracht. De zon is de oerbron van vuur en de meester van het leven. Men dankt het leven op aarde aan hem en hij regeert over de planeten. Dit alles maakt dat de zon als het doordringend goddelijk licht van God wordt gezien. We staan veel te weinig stil bij de zon die ons licht, warmte en levenskracht geeft. Hij verslaat de duisternis en creëert weer ruimte voor positiviteit.

Zodra de zon gaat schijnen zie je op straat alle sombere gezichten opklaren. Terwijl bij wolken en regen het onweer van de gezichten af te lezen is. Ook al lijkt de zon soms heel ver verstopt achter de wolken, toch is hij er altijd om voor ons te zorgen, we moeten alleen iets verder kijken dan onze neus lang is. Wanneer we hem in ons eigen hart laten schijnen, dan hoeven we hem nooit te zoeken. Op deze manier kunnen we altijd van de positiviteit en kracht genieten die hij ons schenkt. De kracht van de zon is altijd bij ons, we moeten hem alleen niet wegstoppen onder onze innerlijke wolken.

Er zijn oefeningen om Surya in onszelf te ontdekken en energiek te worden. Dit kan bijvoorbeeld door een ‘Surya Namaskar’, ofwel een zonnegroet. Een zonnegroet wordt meestal rond zonsopgang uitgevoerd. Dit kan door middel van een gebed te zingen of reciteren. Maar het gebed kan ook uitgevoerd worden doormiddel van een power-yoga oefening. Deze oefening is ook geschikt voor mensen zonder ervaring met yoga. Deze oefening is een heerlijke opwarming om de dag mee te beginnen en kan ook rustig uitgevoerd meditatief werken. Van de oefening wordt je flexibel en energiek. Hieronder drukken wij de asana’s en bijbehorende mantra’s van de Surya Namaskar af.

zonnegroet

Er zijn meerdere manieren om het zonnetje in jezelf weer te ontdekken. En positief denken is daar wel een van de belangrijkste van. Waarom blijven we zeggen dat ‘er geen zon is’. Je ziet misschien wel wolken, maar de zon is er wel degelijk. Wanneer iets tegenzit, moeten we ons focussen op de voorspoed die daar achter zit. Op deze manier kunnen we onze eigen zon, onze eigen innerlijke god blijven ervaren.

We sluiten af met met woorden die Mata Amritanandamayi (Moeder Amma) sprak bij het heengaan van Sathya Sai Baba’s fysieke vorm.

De ondergang van het lichaam was onvermijdelijk. Maar zoals de zon, die stijgt noch daalt, is bewustzijn onverwoestbaar. De boodschap van liefde en compassie van Sai Baba had de kracht om ieder te inspireren. Door het in praktijk brengen van zijn leringen, zal hij eeuwig leven. Moge zijn volgelingen in staat zijn om het pad van waarheid en dharma, dat hij heeft voorgeleefd, te volgen. ~ Moeder Amma

Tags: zon