Kleur is een eigenschap van licht die wordt bepaald door zijn golflengte. De zeven stralen zijn de zeven kleuren van het spectrum: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Deze hoofdkleuren corresponderen met de zeven chakra’s of energiecentra in het lichaam. Sri Sathya Sai Baba uitte zijn voorkeur voor de kleur oranje en pasteltinten. Het hindoeïsme ziet oranje als een heilige kleur die wordt geassocieerd met saffraan en staat voor ‘moed’ en verzaking. Vandaar dat heiligen en Swami’s gekleed gaan in oranje.

De kleur van voeding oefent rechtstreeks invloed uit op ons energieniveau door de organen waarop het inwerkt en de spirituele energieën van de chakra’s te stimuleren.

Betekenis van kleuren

De warme kleuren:
Rood wordt geassocieerd met kracht, wilskracht en energie. De rode kleurstraal correspondeert met de basischakra onder aan de wervelkolom, die onze lichamelijke vitaliteit stimuleert. Oranje wordt geassocieerd met acceptatie, moed en warmte. De oranje kleurstraal stimuleert het spijsverteringskanaal en komt overeen met de heiligbeenchakra. Geel wordt geassocieerd met intellect, rationaliteit en concentratievermogen. Geel is de straal van de verstandelijke vermogens welke correspondeert met de zonnevlecht. Groen wordt geassocieerd met groei, natuur, harmonie en hoop. Het is de kleur van de hartchakra.

De koude kleuren:
Blauw wordt geassocieerd met goddelijkheid, oneindigheid, rechtvaardigheid en oprechtheid. De blauwe kleurstraal correspondeert met de keelchakra. Indigo wordt geassocieerd met integriteit, toewijding, dienstbaarheid en bewustzijn van hogere niveaus. Deze kleurstraal staat voor de voorhoofdchakra. Violet wordt geassocieerd met het goddelijke, wijsheid en spiritualiteit. Het is de kleur van de kruinchakra.

We kunnen de kleurtrillingen waar ons lichaam behoefte aan heeft in balans brengen met bijvoorbeeld de juiste voeding. De kleur van voeding oefent rechtstreeks invloed uit op ons energieniveau door de organen waarop het inwerkt en de spirituele energieën van de chakra’s te stimuleren. Een andere manier om de kleurtrillingen waaraan ons lichaam behoefte heeft in balans te brengen, is aan de hand van edelstenen. Het komt regelmatig voor dat men een steen uitzoekt op kleur of gevoel en deze later ook net de steen blijkt te zijn die helend werkt op het gebied waar ondersteuning nodig is. Je kunt dit ook heel bewust doen door uit te zoeken welke steen het meest geschikt is om een bepaalde chakra in evenwicht te brengen.

Tags: chakra chakra's energiebalans kleurbetekenis kleuren voeding