
Volgens Sri Sathya Sai Baba is meditatie een proces van zelfontdekking. “Iedereen die zijn spiritualiteit heeft volbracht, heeft kennis van het Absolute verworven door middel van meditatie. Wanneer hogere kennis is bereikt, is er geen gevoel van verleden of toekomst meer, alles speelt zich af in het heden.” (“All accomplished spiritual aspirants, yogis, and renunciates have acquired knowledge of the Absolute through meditation. When higher knowledge is established, there is no sense of past or future; all is present-time.”)
Zoals een kind hunkert naar haar moeders boezem; een verloren kalf hunkert naar haar moeder in een kudde en een weduwe huilt voor haar overleden echtgenoot, zo moet u streven naar de nabijheid van Sai en daar de vreugde van plukken.
~ Sri Sathya Sai Baba
Meditatie het ontwaken van de kundalini
Mediteren is het uitvoeren van bepaalde spirituele oefeningen. In veel religies en geloofsstromingen is er sprake van een vorm van meditatie. In de 20e eeuw is in het westen hernieuwde belangstelling voor meditatie en bewustzijnsverruiming ontstaan. Meditatie is hedendaags vooral bekend uit het hindoeïsme en boeddhisme, waarin meditatie een essentiële methode is om de doeleinden die ze beschrijven te bereiken.
Waar moet je op letten bij meditatie?
Als we gaan zitten om te mediteren mag ons lichaam geen contact maken met het lichaam van iemand anders. Als iemand werkt met elektriciteit, gebruikt hij geïsoleerd materiaal om hem te beschermen tegen een stroomschok. Zo werkt het ook bij meditatie; mediteren brengt ook een bepaalde kracht teweeg. In ieder lichaam bevindt zich stroom. De stroom verlaat het lichaam via onze nagels, haren, ogen en doordat we praten (daarom waren er vroeger mensen die hun haar en nagels niet knipten, simpelweg omdat ze deze energie niet wilden verspillen).
De houding van meditatie is ook heel belangrijk. Je wervelkolom mag niet gebogen zijn maar moet een rechte lijn vormen. Sommige mensen zitten met hun hoofd naar voren gebogen. Dit is riskant omdat de kundalini kracht daar opgesloten kan komen te zitten en dan zenuwen schade toe kan brengen. Daarnaast is het belangrijk dat de kleding rond de taille los zit. Als het kledingstuk namelijk te strak zit, kan het in zekere mate het volledig tot rust komen belemmeren. Mediteer niet met je ogen open omdat iedereen die voorbij loopt je geest verstoort. Knijp je ogen niet te hard dicht, anders kun je slaperig worden. Daarom moeten de ogen een half gesloten houding hebben.
Concentreer je tijdens het mediteren op het puntje van je neus of op je derde oog. Het derde oog is het niet-zichtbare punt iets boven het midden tussen onze wenkbrauwen. In de oosterse filosofieën wordt het derde oog ook wel de zetel van de ziel genoemd. De naam komt ook voort uit het feit dat het een niet fysiek oog is maar een energetisch oog. Tijdens de meditatie mag je geen aardse verlangens toestaan en alleen onbaatzuchtige liefde als doel hebben.
De kracht van meditatie
De kracht van spiritualiteit is onverklaarbaar en oneindig. Het kan een dier in een mens veranderen en een mens in een goddelijk wezen. De paden van spiritualiteit zijn ontstaan om ons van menselijke staat te leiden tot die van een goddelijk wezen. Mensen proberen alles te begrijpen en te kunnen verklaren. Echter is het van belang om niet naar de wereld om ons heen te kijken, maar binnenin onszelf om ons ware aard te achterhalen. Alle opgedane kennis is zinloos als het niet kan bijdragen aan het bereiken van het goddelijke. Kennis die niet nuttig is in de praktijk is net zo zinloos als een lamp is voor een blind iemand.
Tegenwoordig willen mensen alles weten over wat zich allemaal op de wereld afspeelt. Zodra we wakker worden zijn we hier al mee bezig. Daarbij geven we weinig tot geen gehoor aan de stress en spanning die van binnenuit komt. Terwijl we de wereld beter kunnen begrijpen als we onszelf en de basisprincipes van ons leven begrijpen. In een deelstaat van India, Andhra Pradesh, is er een spreekwoord dat luidt: “overtuig jezelf en je overtuigt het hele dorp.”